Buurtcentrum
de Pelikaan

Buurtactiviteiten, ontspanning, educatie, zaalverhuur, vergaderfaciliteiten, keuken

MENU

Buurtactiviteiten, ontspanning, educatie, zaalverhuur, vergaderfaciliteiten, keuken

Terugblik op de lezing Zaanse ziekenhuizen en historie van de geneeskunde

Op de koude zondagmorgen van 9 februari kwamen ruim 30 Nivonners bijeen in de Pelikaan om te kijken en te luisteren naar een lezing met PowerPointpresentatie van de “Commissie Historie Zaanse Ziekenhuizen” (kortweg: CHZZ).

Zij waren met wel 6 mensen vertegenwoordigd en de bijeenkomst werd weergegeven door twee leden van deze groep. Voor de pauze de geschiedenis van de Zaanse ziekenhuizen door Marijke van Essen en na de pauze door Hans Oomen, die de geschiedenis van de geneeskunde voor het voetlicht bracht.

Marijke vertelde dat in Assendelft op voorspraak van Dr. Bon in 1866 de eerste houten hospitaalbarak werd gebouwd om cholerapatiënten, die veelal werkten aan het graven van het Noordzeekanaal, dat toen tot stand kwam. Later is deze barak weer afgebroken en kwam er een stenen gebouw op die plek aan het Laantje, dat ook dienst deed als gevangenis. Schrijver dezes heeft in het verleden over deze periode gegevens verzameld en opgeschreven en deze zijn aan Marijke gegeven.

Hippocrates lezing zaanse ziekenhuizen
Hippocrates

Verder kwamen de ziekenhuizen in Wormerveer, Krommenie, Wormer en Zaandam aan bod, waarbij ook naar voren werd gebracht dat de godsdienst een belangrijke rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van de diverse ziekenhuizen.

Na de sluiting van deze tijdelijke “ziekenhuizen” werd in de jaren dertig van de vorige eeuw het gemeenteziekenhuis aan de Frans Halsstraat in Zaandam gebouwd en het St. Jozefziekenhuis aan de oost kant van Zaandam. Dr. Immink en Dr. Kummer waren er bekende artsen. Dr Kummer heeft mij (Piet Hos) geopereerd toen ik een half jaar oud was, omdat ik een wijnvlek bij mijn oor had, die hij heeft verwijderd, omdat die vlek maar bleef groeien.

In de periode daarna kwam er eerst een samenwerking tot stand tussen het Juliana ziekenhuis en het St.Jozef ziekenhuis, dat later tot een fusie leidde en uiteindelijk tot het huidige ZMC leidde in 2017.

Een aantal medische gereedschappen

Na de pauze heeft Hans Oomen het woord genomen en vertelde over Hippocrates, de grondlegger van de moderne gezondheidsleer en ethiek. Hij leefde van 460 tot 370 v.C. en woonde op het eiland Kos in Griekenland. Tevens haalde hij Sushutra aan, een man uit het oude India, die ook eerder al de geneeskunde uitoefende.

Ook vondsten van skeletten van vele duizenden jaren geleden, lieten zien dat amputaties van ledematen werden uitgevoerd. Er is in Zuid-Amerika een schedel gevonden met een gat er in, dat was afgedekt met een gouden plaatje op het gat. De persoon heeft na die operatie nog lang geleefd, want het gat in de schedel was al aardig dicht gegroeid. Verder werden er allerlei medische hulpmiddelen getoond, die gelukkig nu niet meer worden gebruikt!

De bijeenkomst kan zeker geslaagd worden genoemd en tevreden ging iedereen weer huiswaarts na een dankwoord van onze voorzitter.

Piet Hos.

Piet Hos toont zijn gegevens aan leden van de commissie
Piet Hos toont zijn gegevens aan leden van de commissie
Wil je ook een lezing bijwonen? Houd de aankondigingen in Binnenkort in de Pelikaan in de gaten!