Norbert ging met ons, dertig belangstellende bezoekers, de wereld over om de gevolgen te laten zien van de bedreigde bossen en planten.
Op bovenstaande foto zien we een bos in Canada, wat in het vuur ten onder gaat. Om proeven op dieren te kunnen doen, gelden veel regels, maar op bomen en planten is onderzoek vrij.
In ons land bestaat ‘De Boomstichting’, die o.a. nazaten kon behouden van de beroemde Anne Frankboom. Toen de Romeinen en Batavieren in ons land kwamen, konden zij in het bos overleven. In Amerika hield men destijds verkenningstochten in het bos, om wegen en spoorlijnen aan te leggen.
Bijzondere bomen werden herontdekt in de Rocky Mountains, de Methusalem de oudste boom is 4.844 jaar oud. Met behulp van een boor kon men de leeftijd bepalen. Technologie, een geschenk waarvan de mens de gevolgen niet kan overzien.
Voor het bewerken van metaal is veel warmte nodig, dat kost veel hout. (nu, verkeerde keus: Bio-massa centrales) Op de Veluwe is in 1573 veel bos gekapt, dat kregen we niet meer terug, zoals het Kootwijkerzand. Grote bosgebieden waren voor de rijken, zij hadden toegang om te jagen, nu nog door de koninklijke familie.
In 1836 legden kunstschilders de natuur vast, toen kwam het besef dat de mens de natuur vernietigde. Is de mens weg, dan komt de natuur terug, zoals op de plek van de Berlijnse muur en de omgeving van Tsjernobyl. In ons land hakten we ook teveel bomen en gingen uiteindelijk hout uit Noorwegen halen. Jac.P.Thijsse richtte Natuurmonumenten op, het Naardermeer, eens vuilstortplaats was de eerste aankoop.
Als bos verdwijnt, verdrogen of verdrinken we. Bomen zijn de knapste binders van Co2. Volgens deskundigen is dat pas in 2030 op te lossen, dus veel te laat!
Een geweldige lezing van Norbert Peeters, een goed verhaal en knap gedocumenteerd.
Mery Westbroek